Onderhoudsadvies voor sierpleister
 

De verwachting dat sierpleisters na verloop van 15 tot 20 jaar een opfrisbeurt behoeven is altijd aanwezig. De mate van vuilbelasting uit de lucht is meebepalend of de genoemde periode korter of langer zal zijn. De ligging van een object is mede bepalend voor de vervuiling. Dichte begroeiing (bomen, hoge heesters. klimplanten) vormt eveneens een bepaalde vuilbelasting en bevordert daarnaast algengroei. (Tuinbeplanting min. 50 cm van de gevels plaatsen.)

Schoonmaken

Incidentele vuilvlekken zijn het eenvoudigst te verwijderen met een sopje en een niet te harde borstel. Voor het sopje een goed vaatwasmiddel te gebruiken. Nooit agressieve stoffen gebruiken zoals bleekwater etc. ook geen terpentine of wasbenzine. Na het schoonmaken altijd goed naspoelen met schoon water.

Moeten grote oppervlakken of de totale gevels opgefrist worden dan schoonmaken d.m.v. stoomcleanen, waarbij gelijktijdig een reinigingsmiddel gedoseerd wordt.
De gevels daarna laten drogen (winddroog)

Schilderen op sierpleisters.

Het gebruik van siliconenverf is noodzakelijk om de dampopenheid van het systeem te waarborgen. Andere verfsoorten (b.v. acrylaatverven) schilderen het systeem dicht, waardoor op de duur schade zal ontstaan.
Gereinigde sierpleisters overschilderen met een siliconen verf. (Sausen met de roller). Dit sausen in twee lagen, waarbij de eerste laag verdund kan worden aangebracht. Zoveel verdunnen dat de verf nog dekkend en normaal verwerkbaar is met de rol. (proefvlak maken wordt aanbevolen). Na opdrogen een tweede laag aanbrengen. De verf voor de tweede laag, mag een weinig verdund worden. Door deze methode wordt een perfecte opbouw van het systeem gewaarborgd.

 

Toepassen van siliconenverf heeft vele voordelen:

  • Buitengewoon dekkend vermogen
  • Eenvoudig met water te verdunnen
  • Gemakkelijk te verwerken
  • Vlekkeloos opdrogen (zijdemat)
  • In vroeg stadium bestand tegen water
  • Zeer effectief vuilafstotend
  • Geen aantasting door algen en schimmel
  • Effectief waterafstotend
  • Groot kleurenassortiment
  • Duurzaam mooi

Herstellen beschadigingen:

Mochten er beschadigingen aan het systeem ontstaan, dan dient u voor herstel contact op te nemen met Granol Holland v.o.f., voor het maken van een technisch advies en de herstelwerkzaamheden, tel. 0172-476898.


Bevestigingen

Het gesloten systeem mag nooit onderbroken worden. Dit i.v.m. de garantie en het goede functioneren van de isolatie. Indien u toch iets aan de gevel bevestigd wil hebben doe dit dan in overleg. Voor het plaatsen van zonweringen, buitenverlichtingarmaturen, vlaggenhouders e.d. dienen UPAT ankers, in roestvrij stalen uitvoering, met afstandsbussen in het GRANOL isolatiesysteem gemonteerd te worden. Als alternatief voor afstandsbussen kunnen PS blokken met een harde persing in het systeem opgenomen worden. Deze klossen kunnen tevens dienen voor het bevestigen van lichte voorwerpen aan de gevels.


Terug naar nieuwsbrief februari 1999